Sladka bazilika
Sladka bazilika(Ocimum basilicum) je tako cenjena, da velja za kraljevo zelišče. Z velikim, mehkim, bujnim in dišečim listjem je eno najbolj razširjenih kulinaričnih zelišč na svetu. Sladka bazilika je nepogrešljiva večinoma v malezijski in indonezijski kuhinji, tudi tajski zeleni kari nima okusa, dokler se ne doda bazilika. Široki listi so enostavni za nego in uspevajo v toplejših mesecih, saj lahko prenašajo delno senco in cvetijo, če bo dovoljeno.
Kot spremljevalna rastlina, sladka bazilika privablja na svoj vrt metulje in številne koristne plenilske ose. Sladek vonj bazilike v zraku deluje kot sredstvo za preganjanje listnih uši, majskih hroščev, komarjev, paradižnikovih moljev in bele mušice-znana tudi kot rastlinjakov ščitar. Kadar jo gojimo iz svežih semen, jo lahko sejemo neposredno v zemljo ali v posodo. Na površino položite ščepec semen in rahlo pokrijte z mešanico zemlje. Redno obrezujte cvetove in mlade poganjke, da spodbudite zdravo rastlino z bujnim videzom.
Sladka bazilika(seme)
|
|
LATINSKO | Ocimum basilicum |
TIP | Letnica. Zimzelena |
VIŠINA | 30-130 cm (30-45 cm) |
ŽETEV | Zrelost: 8-10 tednov od zasaditve. |
OKOLJE | Toplo okolje, polno sonce, občutljiva na mraz, suhi pogoji. |
PH | Priporočen: 5,5 – 6,5. Raste tudi med 5,1-8,5. |
ZEMLJA | Ohlapna, dobro odcejena in povprečno bogata s kompostom. |
VZKLITJE | 5-10 dni/nad 21°C. |
PROSTOR | 22-30cm narazen |
NASVET | Bazilika pomaga odganjati muhe, komarje in uši. Listi bazilike imajo najboljši okus tik pred cvetenjem. Obnaša se kot letnica, čeprav obstaja kakšna možnost zmrzali. |